KANJONING U KANJONU „NEVIDIO“

Doživite prirodne lepote Tare

Kanjoning

Kanjon „Nevidio“ je kanjon rijeke Komarnice. Nalazi se pored gradića Šavnik. Udaljen je od Žabljaka 20 km. To je poslednji osvojeni kanjon u Evropi. Daleke 1966.godine prvi put ga je savladala jedna ekipa planinarskog društva. Kanjon je dubok oko 400 metara a širina kanjona se kreće od jednog do dvadeset metara. Dužina najužeg dijela kanjona koji se savlađuje u kanjoningu iznosi 1750 metara i ova dužina se savlađuje u vremenu od dva do četiri časa zavisno od brojnosti ekipe i njihovih fizičkih sposobnosti. Temperatura vode u kanjonu je oko 6 stepeni. U savlađivanju kanjona na pojedinim mjestima potrebno je isti vršiti skokovima u vodu sa različitih visina, od jednog do dvanaest metara. Takvih skokova ima 10. Instruktor je opremljen i mobilnim merdevinama za eventualno spuštanje pojedinaca koji ne smiju da skaču.

U programu ekipe se opremaju specijalizovanom opremom (obuća, odeća, kaciga i po potrebi i prsluk za spasavanje).U najavi kanjoninga potrebno je jedan dan ranije dostaviti podatke o tjelesnoj visini, težini i broj obuće za svako lice u ekipi.

Na čelu ekipe nalazi se sertfikovani instruktor koji daje objašnjenja, pokazuje kako se prepreke savlađuju i pruža pomoć svakom učesniku kanjoninga. Za ekipe preko 8 članova angažujemo i drugog instruktora, po potrebi i trećeg.

Program kanjoninga obuhvata, dovođenje ekipe iz Žabljaka(30 min), opremanje ekipe opremom (30 min.), prilagođavanje za kanjoning (10 min), savlađivanje kanjona (120 min), povratak pješice do polazišta (60 min), razduženje opreme (30 min), ručak ili večera u lokalnom restoranu (60 min), foto i video zapis toka kanjoninga i povratak do Žabljaka (30 min).

Preporučeno vrijeme za kanjoning je od 10,00 do 14,00 časova. Kasnije se ne preporučuje ulazak u kanjon, zbog ranijeg pada mraka i hladnoće.

Cijena kanjoninga je 110 evra po osobi (obuhvata prevoze, kanjoning, takse, ulaznice, stručnog vodiča, foto i video zapis, objed i osvježenje u toku kanjoninga). Za brojnije ekipe moguće je korigovanje cijene. Minimalan broj lica za kanjoning je 2. Maksimalan broj lica u ekipi je 20.

Djeci mlađoj od 14 godina i licima starijim od 60 ne preporučujemo ovaj program.